Investitorii străini susţin că patronii trebuie să aibă o libertate mult mai mare în ceea ce priveşte angajarea şi concedierea angajaţilor
Flexibilizarea pieţei forţei de muncă ar putea crea circa 90.000 de locuri de muncă pe termen scurt, susţin in-vestitorii străini. "Legislaţia muncii nu se potriveşte cu situaţia economică a României şi de aceea trebuie modificată.
Aceste modificări trebuie să vizeze trei aspecte, unul dintre acestea fiind fle-xibilitatea. Trebuie să fie mai uşor să re-crutezi şi să concediezi forţă de muncă.
Să lăsăm companiile să aibă uşurinţă în angajare pentru a încuraja angajarea de personal", a declarat Schachar Shaine, membru în consiliul de conducere al Consiliului Investitorilor Străini.
Printre propunerile patronilor străini se numără eliminarea obligativităţii contractelor colective de muncă la nivel naţional sau pe ramuri de activitate pen-tru companiile private, reglementarea contractelor de muncă pe o perioadă determinată şi utilizarea unor criterii de performanţă a angajaţilor.
"Trebuie încurajată munca în regim temporar şi nu doar prin leasing de per-sonal. Astfel, pe durata sezonului pentru care este nevoie de forţă de muncă suplimentară, angajarea acesteia să poată fi făcută de către compania respectivă, care plăteşte toate taxele, şi nu prin outsourcing de personal. În acest fel, angajatul s-ar simţi mai în siguranţă şi ar beneficia de toate drepturile care-i revin ca angajat", a adăugat el.
Reprezentanţii patronatelor însă susţin că în momentul de faţă modificarea pe fond a legislaţiei din domeniul forţei de muncă nu ar face decât să destabilizeze şi mai mult situaţia actuală.
"Modificarea substanţială acum a legislaţiei privind munca în România ar putea crea noi probleme. În momentul de faţă, proiectul de modificare este supus dezbaterii publice, ceea ce înseamnă că oricine poate contrib