Urmăriţi, bani falşi, arme traficate ilegal, documente false, iată câteva informaţii care vor circula în baza de date europeană. România trebuie să probeze că orice alertă, venită din orice colţ al Europei, va ajunge şi în ultimul cătun în care există un post de poliţie.
Marius Alexandru M., de 26 de ani, din Galaţi, condamnat la şapte ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de lipsire de libertate, era, din 2006 până de curând, urmărit internaţional. Recent, tânărul a fost arestat în Grecia. Pe Ciprian L., de 32 de ani, autorităţile române îl căutau din 2007, pentru că fusese condamnat la un an de închisoare pentru fals şi uz de fals. Luna trecută, acesta a fost arestat în Germania. Cei doi urmăriţi internaţional au fost printre primii localizaţi şi arestaţi prin intermediul Biroului SIRENE, potrivit Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Biroul, inaugurat pe 16 septembrie, stochează informaţii şi realizează schimbul de date între autorităţile române şi sistemul european de urmărire poliţienească transfrontalieră SIS (Sistemul Informatic Schengen). Programul în speţă constituie un element esenţial pentru procesul de aderare a României la Schengen şi o măsură compensatorie la eliminarea controlului la frontieră. Ieri au sosit în România experţi ai Comisiei de evaluare Schengen, într-o ultimă vizită înainte de 27 martie 20100, când România va afla dacă se va număra printre ţările Schegen. Experţii vor face, pe parcursul întregii săptămâni, o evaluare a implementării Sistemului Informatic Schengen în România şi vor vizita Centrul Naţional SIS, din cadrul MAI, Biroul SIRENE, gestionat de Poliţia Română, precum şi mai multe secţii de poliţie şi puncte de frontieră.
Cum se accesează baza de date
Practic, SIS este o bază de date foarte complexă, care conţine peste 32 milioane de înregistrări puse la dispoziţie de cele 25 de state parti