Un spectacol după piesa româncei se joacă cu casa închisă şi este lăudat de presa austriacă. Piesa „Sparanghel“ tratează tema sensibilă în Occident a imigraţiei din Estul Europei spre Vest. Spectacolul se joacă la celebrul Volkstheater din Viena.
VEZI AICI FOTOGALERIE!
,,O poveste înduioşătoare despre imigraţie şi toleranţă. Gianina Cărbunariu redă cu ironie şi detaşare viaţa muncitorilor români în Marea Britanie", relatează ,,Kronen Zeitung". ,,Românca tratează cu realism şi obiectivitate temele actuale ale migraţiei, integrării sociale, crizei economice - aşa cum afectează ele oamenii de rând - şi nu în ultimul rând subiectul goanei nebune după cumpărături". Sunt doar câteva dintre aprecierile laudative din presa austriacă la adresa Gianinei Cărbunariu, numită de criticii de teatru de la Viena ,,copilul fantastic al teatrului românesc".
Citiţi şi: Interferenţele de la Cluj
Român licenţiat, la cules
Spectacolul se va juca până la mijlocul lui ianuarie 2011 cu casa închisă. Un bilet la o reprezentaţie costă 15 euro.Nu este de mirare că piesa tradusă în germană de Daria Hainz, a cărei regie este semnată de Christina Hommel, a trezit atâta interes în rândul austriecilor. ,,Sparanghel" vorbeşte despre condiţiile mizere în care trăieşte un lucrător român în Marea Britanie şi despre frustrările unui pensionar sărac britanic desconsiderat de societatea în care a evoluat.
Piesa Gianinei Cărbunariu este inspirată de povestea reală a unui român cu studii care-şi câştigă existenţa lucrând la munca de jos în Marea Britanie. Românca spune însă cu vehemenţă că nu scrie ,,teatru-documentar": ,,Nu sunt jurnalist. Treaba mea nu este să aflu adevărul. Realitatea mă inspiră, mă tulbură pentru că există lucruri pe care nu le înţeleg, dar nu o redau întocmai", a declarat Cărbunariu pentru postul de televiziune ORF.
Visele se