Doar jumătate dintre românce îşi exercită dreptul la concediu parental, în condiţiile în care riscă să îşi piardă locul de muncă, iar indemnizaţia pentru mame este insuficientă, arătă un studiu recent. Guvernul a decis astăzi ca valoarea indemnizaţiei va rămâne aceeaşi în 2011, minim 600 lei şi maxim 3400 lei.
„Unele mame nu au opţiunea de a-şi lua concediu maternal deoarece angajatorul nu acceptă să lipsească o perioadă atât de lungă de timp de la serviciu. Alte femei renunţă la concediul maternal pentru a-şi urma cariera", explică psihologul Alina Zvedei de ce doar jumătate dintre mame îşi exercită dreptul la concediu parental.
Dintre bărbaţi, doar 3% şi-au luat concediu pentru a creşte copilul. În cazul bărbaţilor, în mod tradiţional priviţi ca „întreţinători ai familiei", 90,6% sunt salariaţi. Rata de ocupare a femeilor cu copii, deşi semnificativ mai mică decât cea a bărbaţilor, este totuşi cu 13,4% mai mare decât media populaţiei aptă de muncă.
În aceste condiţii, Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
„Trebuie să găsim un echilibru între viaţa personală şi viaţa profesională. După doi ani de zile, unei femei îi este greu să se întoarcă la locul de muncă, existând un risc al deprofesionalizării", a declarat preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
Totuşi, Guvernul a decis astăzi că perioada de concendiu maternal va rămâne doi ani. Valoarea indemnizaţiei va rămâne aceeaşi, minim 600 lei şi maxim 3400 lei.
Din 2011, durata indemnizaţiei va fi de un an, iar valoarea indemnizaţiei rămâne aceeaşi ca şi în prezent. De asemenea, părintele va primi o primă de reîntoarcere de 500 lei, şi va putea opta pent