Guvernul a adoptat proiectul Ministerului Justiţiei (MJ) privind desfiinţarea mai multor instanţe şi parchete, o parte dintre acestea nefuncţionând, însă presupun cheltuieli de întreţinere şi utilităţi, potrivit Mediafax.
"La propunerea Ministerului Justiţiei, Guvernul României a aprobat, luni, şi va transmite Parlamentului pentru adoptare, un proiect de Lege pentru redistribuirea resurselor umane în sistemul judiciar, în vederea eficientizării activităţii instanţelor judecătoreşti şi a parchetelor, prin desfiinţarea judecătoriilor şi a parchetelor de pe lângă acestea care nu funcţionează sau care au un volum redus de activitate", informează, marţi, MJ.
Proiectul de Lege ţine seama de recomandările Comisiei Europene (CE) cuprinse atât în Raportul din iulie 2010 privind progresele realizate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV), cât şi în alte rapoarte anterioare ale CE vizând MCV în sensul adoptării de măsuri urgente în vederea echilibrării volumului de muncă al instanţelor şi parchetelor. Gradul de îndeplinire a acestor recomandări va fi evaluat în următorul raport intermediar al CE privind MCV, prognozat a fi dat publicităţii în luna ianuarie 2011.
Proiectul va avea ca efect redistribuirea resurselor financiare, materiale şi umane acolo unde este nevoie, lucru care va conduce la îmbunătăţirea funcţionării instanţelor/parchetelor cu deficit de personal şi eliminarea supraîncărcării. Acest aspect este de natură a asigura premisele unui act de justiţie eficient şi de calitate.
Prin proiect se propune desfiinţarea a nouă judecătorii şi parchetele de pe lângă acestea care nu funcţionează în prezent (Judecătoriile Bocşa, Cernavodă, Bechet, Băneasa, Comana, Sângeorgiu de Pădure, Scorniceşti, Urlaţi şi Jimbolia); desfiinţarea următoarelor judecătorii şi a parchetelor de pe lângă acestea cu volum mic de activitate: Orăştie,