Omul de încredere al lui Vladimir Putin, acest aşa-zis mascul alfa al politicii mondiale, este, cum altfel, un fost general KGB.
Funcţia oficială, aceea de şef al administraţiei prezidenţiale Medvedev, îl obligă să fie unul dintre oamenii importanţi ai Rusiei. E acolo unde se fac şi se desfac lucruri. Serghei Narâşkin, căci despre el e vorba, are în lucru, printre altele, o chestiune geostrategică destul de greu de apucat (de-o vreme încoace): dosarul "Basarabia". De când comuniştii de la Chişinău au pierdut puterea, numele lui Narâşkin a apărut mereu în momentele delicate. De fiecare dată, erau întâlniri organizate în grabă, adevărate convocări la Moscova ale lui Vladimir Voronin (preşedintele Partidului Comuniştilor) şi Marian Lupu (fost membru PCRM, actual lider al Partidului Democrat, omul în care puterea de la Kremlin îşi pune toate speranţele).
Una dintre puţinele excepţii de la regulă a avut loc în acest weekend, când Narâşkin nu i-a mai aşteptat pe Lupu şi Voronin la Moscova, ci a venit el la Chişinău. A fost primit cu voioşie de Vladimir Plahotniuc, miliardarul basarabean despre care se spune că şi-a cumpărat nu doar un imperiu media, ci şi un partid şi care se visează premier. Întâlnirile de la Chişinău ale lui Narâşkin, tocate pe toate părţile de presa din Basarabia, din Rusia şi din România au fost suficient de străvezii: Narâşkin i-a chemat la ordine pe Voronin şi pe Lupu şi le-a dat ucaz: faceţi rapid o majoritate, adunaţi cumva voturile care vă lipsesc şi puneţi mâna pe putere!
Cei mai mulţi comentatori s-au arătat îngrijoraţi de acest mesaj, de declaraţiile triumfaliste ale lui Voronin, de tăcerea plină de ambiguitate a lui Lupu şi de senzaţia de derută din taberele lui Filat şi Ghimpu. În context, cel mai nimerit comentariu îi aparţine, apreciez, primarului Dorin Chirtoacă (prim-vicepre şedin tele Partidului Liberal