Mugur Isarescu se afla in topul popularitatii printre romani, cu toate ca refuza sa preia functia de premier. Romanii inca il admira pe guvernatorul BNR, desi acesta a criticat apetenta pentru credite a conationalilor sai, apetenta care a adus Romania in situatia financiara actuala.
Orice roman isi da seama ca Isarescu are dreptate, din acest punct de vedere. Functia de prim ministru n-o accepta, probabil, din cauza salariului mizer de la Palatul Victoria. Isi aminteste probabil si faptul ca romanii nu l-au dorit in 2000. Deci nu este de condamnat din acest punct de vedere.
Atat timp cat cetateanii de rand au avut bani, au consumat, iar bugetul tarii a fost alimentat din toate partile. Impozite pe tranzactii imobiliare, impozite pe venituri mari, colectari de TVA din foarte multe surse. Asa a crescut economia romaneasca, prin consum.
Profesionistii din domeniul financiar sustin ca, fara impulsionarea consumului, Romania nu are nicio sansa de crestere economica. Tocmai de aceea ne asteapta inca un an de recesiune. Si cine stie cand se va termina acest proces. Isarescu are dreptate cand spune ca romanii sunt vinovati pentru starea actuala.
Cred ca multi dintre conationalii nostri s-au intrebat, in desele randuri cand mergeau la banci, cum de pot lua credite in continuare. Stiau ca sunt foarte indatorati si totusi banca le mai dadea. Iar, daca omului ii dai, acesta nu se mai gandeste la consecinte si la cum va putea sa returneze datoriile.
"Daca banca imi da, inseamna ca stie ea ceva", isi spuneau multi amatori de chilipiruri financiare. "Daca banca crede ca eu pot plati, inseamna ca asa este si nu trebuie sa ma indoiesc de acest lucru", era continuarea gandurilor consumatorilor romani de produse bancare.
Cu salariile scazute drastic, fara locuri de munca si cu imprumuturi esalonate pe cateva deceni