Proiectul iniţiat de cei de la AFAN, ANTS şi BNS urmăreşte înfiinţarea unui birou de informare şi consiliere a sportivilor, în aspecte referitoare, printre altele, la fiscalitate şi formare profesională
Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori, Autoritatea Naţională pentru Sport şi Tineret şi Blocul Naţional Sindical au iniţiat un proiect, "Raportul de cercetare privind securitatea socială şi formarea profesională a sportivilor", prin intermediul căruia se doreşte producerea unei schimbări majore în felul în care sportivii abordează viaţa din timpul şi de după perioada de performanţă. În principiu, este vorba despre riscurile la care se expun sportivii dacă nu investesc în educaţie şi pregătire profesională şi, de aici, la riscul major de a nu beneficia de ajutor de şomaj, de pensie sau asigurare medicală.
Un obiectiv important al acestui proiect constă în înfiinţarea unui birou de informare şi consiliere a sportivilor, în aspecte referitoare la raporturile juridice dintre ei şi cluburile sportive, fiscalitate, formare profesională, contribuţii sociale, legislaţia muncii sau posibilităţi de dezvoltare personală.
Şanse mici în viaţă fără educaţie
Pentru foştii sportivi de performanţă, câţiva dintre ei participând la dezbaterea acestui proiect, ideea este una foarte bună. Mai ales că în România din ce în ce mai mulţi sportivi au probleme sociale şi economice după ce renunţă la cariera sportivă.
"Mesajul pe care trebuie să-l transmitem sportivilor este foarte elocvent, şi anume că informarea şi educaţia sunt primordiale pentru reconversia profesională a unui sportiv care urmează să se retragă din viaţa sportivă. Iar cheia în toată această ecuaţie este familia, antrenorii, cluburile care stau în spatele sportivilor. Toţi trebuie să-i facă pe sportivi să conştientizeze cât de importantă este educaţia. Faci sport de mare performanţă, dar,