Senatorii au decis să retrimită legea Educaţiei la Comisia pentru învăţământ, pentru un raport suplimentar. Practic, legea a fost amânată de la vot cu o lună, ceea ce lasă cale liberă Guvernului pentru a trece propria legea prin procedura angajării răspunderii.
Proiectul reîntors la comisie este varianta parlamentară a legii, adică cea care a fost adoptată în Camera Deputaţilor şi care, după ce a trecut prin dezbaterea comisiei de învăţământ de la Senat, urma să intre ieri în discuţia plenului.
Această variantă diferă considerabil de cea elaborată de Guvern şi nu este pe placul reprezentanţilor UDMR, întrucât elimină prevederile legate de predarea Istoriei şi a Geografiei în limba maternă. Ca urmare, senatorii Uniunii au cerut insistent retrimiterea legii educaţiei la comisia de resort invocând încălcarea procedurilor parlamentare.
UDMR a venit şi săptămâna trecută cu aceeaşi solicitare, dar nesfârşitele discuţii în contradictoriu n-au avut atunci nicio finalitate. Cererea senatorilor maghiari a stârnit şi ieri controverse aprinse, mulţi membri ai Opoziţiei perindându-se pe la microfon pentru a-şi exprima împotrivirea. Numai că aleşii UDMR s-au trezit sprijiniţi chiar de un membru al Opoziţiei, liberalul Puiu Haşotti.
Acesta a pledat pentru sistarea luărilor de cuvânt şi pentru supunerea la vot a cererii UDMR, susţinând însă că PNL va vota împotrivă. Dar preşedintele de şedinţă, Mircea Geoană, nu s-a grăbit să suspende discursurile astfel că senatorii PSD şi PNL şi-au văzut de declaraţii spre nemulţumirea reprezentanţilor Uniunii. Cum atmosfera se tensiona din ce în ce mai mult, Geoană a propus în cele din urmă ca liderii grupurilor să se pună de acord. Rezultatul consultărilor a dat satisfacţie UDMR, care a văzut legea retrimisă la comisie, cu 74 de voturi pentru şi doar 15 împotrivă.
Liderul grupului PSD, senatorul Ilie Sârbu