Mai mulţi scriitori din întreaga lume, printre care şi Herta Muller, au făcut apel la organizarea unor lecturi de protest pentru a atrage atenţia asupra situaţiei laureatului Premiului Nobel pentru Pace în 2010 Liu Xiaobo, deţinut în China, au anunţat marţi reprezentanţii Festivalului de Literatură de la Berlin, potrivit Agerpres.
Ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace care va avea loc vineri la Oslo va fi organizată în onoarea scriitorului chinez, care ispăşeşte o pedeapsă de 11 ani de închisoare în China pentru 'subminarea puterii de stat'.
Organizatorii Festivalului de Literatură de la Berlin au făcut apel la organizarea, la 20 martie 2011, în instituţii culturale, şcoli şi la posturi de radio, a unor lecturi publice dintr-un poem al lui Liu Xiaobo, dar şi din 'Charta 08', un document la redactarea căruia a contribuit şi scriitorul şi care promovează democraţia şi drepturile omului în China.
Apelul a fost semnat de mai mulţi autori, printre care se numără Salman Rushdie, John M. Coetzee, Dave Eggers, John Ashbury şi Herta Muller, scriitoarea germană de origine română care a obţinut Premiul Nobel pentru Literatură în 2009. În apel se arată că detenţia lui Liu Xiaobo încalcă drepturile omului, dar şi Constituţia chineză, adăugându-se că 1936 a fost ultima dată când câştigătorul Premiului Nobel pentru Pace sau rudele sale nu au putut să ia parte la ceremonia de la Oslo. În acel an, jurnalistul german şi activistul pentru pace Carl von Ossietzky a fost împiedicat de rezgimul nazist să-şi primească premiul. Această comparaţie ar trebui să ofere Beijingului un motiv să-şi reconsidere poziţia, se mai arată în apel. Mai mulţi scriitori din întreaga lume, printre care şi Herta Muller, au făcut apel la organizarea unor lecturi de protest pentru a atrage atenţia asupra situaţiei laureatului Premiului Nobel pentru Pace în 2