Conflictul care se derulează de doi ani între conducerea combinatului Oltchim Râmnicu Vâlcea (OLT) şi nemţii de la PCC a atins în ultimele luni cote maxime odată cu acuzaţiile lansate de cele două părţi.
PCC a făcut plângere la DNA împotriva şefului Oltchim Constantin Roibu, pe baza unor acuzaţii publicate în presa locală din Râmnicu Vâlcea privind activităţi care ar fi prejudiciat compania, în timp ce Oltchim vrea să-i dea în judecată pe nemţi pentru că ar fi abuzat de statutul de acţionari minoritari şi ar fi împiedicat realizarea indicatorilor bugetaţi pentru 2009 şi 2010.
Miza este controlul celui mai mare combinat chimic din ţară, pe care Roibu îl conduce de 20 de ani, ca reprezentant al statului - acţionar majoritar, şi unde PCC este acţionar minoritar cu un pachet de 12,1% din acţiuni. În joc sunt privatizarea combinatului, care a fost readusă în discuţie recent de FMI, şi soarta celor peste 3.400 de angajaţi ai societăţii.
Grupul german PCC, acţionarul minoritar al Oltchim, a cerut investigarea la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) a unor presupuse infracţiuni comise de Constantin Roibu, preşedintele companiei, pe parcursul celor peste 20 de ani în care s-a aflat la conducerea combinatului chimic şi care au fost publicate recent în presa locală.
Roibu se apără spunând că nemţii încearcă să-i strice imaginea şi să decredibilizeze conducerea combinatului şi a cerut votul AGA pentru a da în judecată PCC pentru că ar fi împiedicat, prin acţiunile din ultimii ani, realizarea programului de producţie şi a rezultatelor financiare bugetate.
Printre acuzaţiile aduse lui Roibu de diverse publicaţii se numără faptul că ar fi favorizat interpunerea unei reţele de firme constituite în paradisuri fiscale care au căpuşat combinatul Oltchim, că în perioada 2005-2007 ar fi pretins şi primit mită de la firme care der