În octombrie, salariul mediu net pe economie a fost acelaşi cu cel înregistrat în luna precedentă, de 1.340 de lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS). Faţă de anul trecut însă, în mod real, ca putere de cumpărare, veniturile sunt cu aproape 10% mai mici, ţinând cont de nivelul inflaţiei şi de faptul că salariul mediu net pe economie în octombrie a fost cu 2,5% mai mic decât în luna similară a anului precedent.
Cea mai mare creştere salarială, de aproape 29%, s-a înregistrat în sectorul de extracţie a minereurilor metalifere, ca urmare a primelor ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sau diverse bonusuri acordate în funcţie de rezultatele obţinute de companii. INS a precizat că printre explicaţiile majorărilor salariale care au avut loc se numără inclusiv disponibilizarea angajaţilor cu venituri mai mici, ceea ce a dus la creşterea imediată a salariului mediu.
De creşteri salariale între 3% şi 6% au avut parte şi angajaţii din bănci, firme de asigurări sau din firmele care produc textile. Şi bugetarii s-au bucurat de bani în plus faţă de septembrie. Angajaţii din administraţia publică au câştigat cu 11,3% mai mult, aceasta fiind cea mai mare creştere salarială consemnată de Statistică în cazul bugetarilor. Majorările au fost posibile după ce unele instituţii publice au beneficiat de premii ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, dar şi de plăţi din alte fonduri, explică INS.
Şi profesorii şi învăţătorii au câştigat cu 3,9% mai mult în octombrie, în timp ce personalul din sănătate şi asistenţă socială a primit salarii cu 2,1% mai mari. Creşterile nu compensează însă tăierea cu 25% a salariilor bugetarilor, începând cu 1 iulie. Faţă de luna iunie, câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială.
La polul