Statele Unite au tipărit 110 miliarde de dolari în bancnote de 100 de dolari, care încorporează tehnologie sofisticată împotriva falsificării, dar pe care nu le pot pune în circulaţie din cauza unui defect de tipărire a unei părţi importante a sumei respective, potivit CNBC, citat de Mediafax.
SUA au sistat producţia noilor bancnote şi au depozitat în seifuri din două state întreaga sumă de 110 miliarde de dolari, a afirmat o sursă apropiată situaţiei pentru postul de televizune american.
Iniţial planificate pentru lansare în februarie, noile bancnote de 100 de dolari au fost anunţate de Trezoreria SUA şi Rezerva Federală în aprilie.
Procesul de tipărire, extrem de complex, din cauza elementelor de siguranţă 3D menite să facă foarte dificilă falsificarea, a creat probleme statului american, notează CNBC. Cercetarea elementelor de siguranţă încorporate în noua bancnotă s-a derulat pe parcursul a peste un un deceniu.
Potrivit unei a doua surse, în anumite perioade până la 30% din cantitatea de bancnote tipărite a înregistrat defecte de producţiei, după ce hârtia s-a îndoit în timpul procesului şi au rămas zone netipărite.
Întrucât oficialii guvernamentali nu-şi pot da seama câte din cele peste un miliard de bancnote sunt defecte, trebuie să le păstreze în seifuri până la crearea unui mecanism de sortare. Identificarea manuală a bancnotelor cu probleme ar dura, potrivit estimărilor oficialului citat, 20-30 de ani. Folosind un mecanism specializat, sortarea ar dura aproximativ un an.
Suma de 110 miliarde de dolari reprezintă peste 10% din întreaga cantitate de dolari disponibilă la nivel mondial, evaluată de o sursă guvernamentală la 930 de miliarde de dolari.
Bancnotele defecte, care ar putea avea o valoare totală de mai multe miliarde de dolari, trebui distruse.
Potrivit unei surse apropiate situaţiei, bancnotele sunt cele m