Consumul acizilor graşi polinesaturaţi, care se găsesc în peşte, reduce riscul apariţiei parodontozei cu până la 30 la sută. Aceasta este concluzia la care au ajuns cercetătorii americani de la Universitatea Harvard. Cercetarea, publicată în "Journal of the American Dietetic Association", a fost efectuată pe un grup de peste 9.000 de adulţi, care au participat între anii 1999 şi 2004 la programul "National Health and Nutrition Examination Survey", în cadrul căruia au fost studiate obiceiurile alimentare ale americanilor. Rezultatele au arătat că persoanele care au inclus în dietă acizi graşi Omega 3 şi 6 prezentau un risc cu 30 la sută mai mic de a suferi de parodontoză.
Potrivit oamenilor de ştiinţă, acizii graşi polinesaturaţi au rol antiinflamator. "Până în prezent tratamentul parodontozei s-a bazat numai pe îndepărtarea stomatologică a bacteriilor care provocau inflamaţia şi pe tratamentul cu antibiotice", precizează Asghar Naqvi, coordonator al studiului. Pentru a obţine rezultate vizibile în prevenţia parodontozei este suficient consumul zilnic a 100 de grame de somon, macrou sau ton, indică oamenii de ştiinţă.
Medicii stomatologi atrag atenţia că principalul factor care duce la apariţia acestei boli este lipsa unei igiene orale adecvate. Specialiştii recomandă periajul de două ori pe zi şi folosirea regulată a aţei dentare, pentru a preveni acumularea de mâncare în spaţiile dintre dinţi, care determină apariţia bacteriilor în cavitatea orală. Parodontoza este o afecţiune care se manifestă prin inflamarea şi înroşirea gingiilor, aceste simptome fiind însoţite de senzaţia de durere. În timp, apare fenomenul îndepărtării gingiilor de pe suprafaţa dinţilor şi, fără intervenţia stomatologică promptă, aceştia pot să cadă.
Consumul acizilor graşi polinesaturaţi, care se găsesc în peşte, reduce riscul apariţiei parodontozei cu până la 3