Viscri, un sat în inima Transilvaniei, ar fi rămas necunoscut mult şi bine dacă un cap încoronat nu şi-ar fi cumpărat o casă în centrul localităţii. Dacă nu ar fi fost prinţul Charles, te-ai fi întrebat ce poate să aibă satul acesta atât de deosebit. Drumurile sunt înfundate, pe alocuri lipsesc, iar cei zece kilometri de la drumul european ar întoarce din drum pe orice turist cu pretenţii.
Este însă un sat neatins de timp, cu case mari, săseşti, şi cu una din cele şase biserici fortificate incluse în patrimoniul mondial UNESCO. Viscri o mai are pe Sara Dootz, care de 20 de ani este şi ghid turistic şi îngrijitor la biserică, trage clopotele şi veghează asupra comunităţii. Sara nu este însă o femeie obişnuită: s-a născut la 14 noiembrie, în aceeaşi zi cu prinţul Charles, doar că mai repede cu câţiva ani.
Îl cunoaşte pe moştenitorul Coroanei încă de la prima sa vizită în Viscri, atunci când a decis să cumpere o casă. De atunci îi veghează obiceiurile şi are grijă ca de fiecare dată când Charles vine în România să aibă parte de ce este mai bun.
"Aşa a spus prinţul, să fie casa mea, că asta o să vă aducă faimă şi turişti. Şi aşa a fost. Mulţi turişti când vin întreabă unde este casa prinţului. Casa e aranjată cu mobilă veche, cum îi place, şi ştiu eu când înnoptează are o căniţă ştirbă, din 1914, din aia îşi bea cafeaua. Că aşa preţuieşte vechiul. Îi mai place aicea că e natură pură şi mănâncă pur biologic. De fiecare dată când vine aici, se apleacă peste fiecare floare, mă îmbrăţişează, mă sărută ca pe o mamă, poate pe Elisabeth n-are prilejul atâta să o îmbrăţişeze", povesteşte mândră Sara Dootz.
Şi prinţul Charles se pricepe la surprize. I-a demonstrat-o chiar în acest an, când i-a trimis un pachet care a lăsat-o pe tanti Sara fără cuvinte: "Eu i-am trimis prin Jessica Douglas (preşedinte al Fundaţiei Mihai Eminescu, patronată