Investițiile străine directe ar putea depăşi în 2011 nivelul din acest an, estimat la 4 miliarde de euro, în condiţiile în care pentru anul viitor este prognozată creştere economică pozitivă, potrivit Consiliului Investitorilor Străini, care consideră că ar trebui sprijiniți în primul rând investitorii prezenţi deja pe piaţa locală.
"În condițiile în care în 2011 vom începe să ieşim din criză, vor veni şi investitorii străini. În plus, mai este necesară şi stabilizarea monedei naționale pentru a fi atractivi pentru investitorii străini. În viziunea noastră, economia românească va începe să crească de anul viitor, astfel că am putea avea mai multe investiții străine directe în 2011 față de 2010", a declarat astăzi Doina Ciomag, secretarul executiv al CIS, citată de Mediafax.
"Deşi nu putem estima câți investitori fac analiza pentru a veni în România, ştim că cele 15 companii reprezentate în conducerea CIS au planuri de investiţii în România de două miliarde de euro pentru 2011 şi de peste 10 miliarde de euro în următorii cinci ani", a adpugat Ciomag.
Ea a arătat însă că, pentru ca alţi investitorii să se extindă în România, trebuie în primul rând sprijniți cei existenți şi apoi trebuie lucrat "în plus" la creşterea credibilității pe piețele externe.
Potrivit reprezentanților CIS, România este în continuare un loc bun pentru investiții, Shachar Shaine, membru în consiliul de conducere al Consiliului, adăugând chiar că ar sfătui un investitor să vină în România, dacă trebuie să ia o decizie în acest sens.
"I-aş spune să investească în România. Un investitor nu se uită la o piață doar pe termen scurt, ci pe o perioadă mai lungă. Oportunități în România sunt, mai ales legate de fondurile europene, care au fost atrase într-un procent foarte mic, de infrastructură, agricultură", a răspuns Shaine, întrebat ce l-ar sfătui pe un investitor ca