„Poate a spus lucruri nechibzuite, dar rămâne un democrat, devotat ţării sale – România – care va rămâne în istorie una dintre figurile luminoase ale Revoluţiei din decembrie”, a spus Domokos Geza despre Laszlo Tökes de la tribuna Camerei / Foto: Agerpres Incidentele de la Alba Iulia au fost ulterior discutate în Parlament. De altfel, şedinţa Camerei Deputaţilor a fost în nota obişnuită: adică cu certuri, provocări şi propuneri „şugubeţe”. Deşi ar fi trebuit să discute proiectul de lege pentru cumulul de funcţii, deputaţii s-au certat pe tema ultimelor declaraţii ale lui Tokes Laszlo şi a incidentelor de la Alba Iulia.
Cvorumul s-a atins greu, chiulindu-se ca de obicei. Doar 221 deputaţi au fost prezenţi, 115 au absentat, dintre care 87 motivat, ca membri ai comisiei de anchetă în legătură cu evenimentele din 13-15 iunie 1990. Iar cei prezenţi au fost foarte activi, mai ales pe holurile Parlamentului şi la restaurant, punând la grea încercare nervii chestorilor însărcinaţi să-i întrerupă de la cafele şi sandvişuri.
Atmosfera politică se înfierbântase recent, chiar de ziua naţională a României, aniversată cu incidente la Alba Iulia. Doi dintre liderii opoziţiei înscrişi la cuvânt, ţărănistul Corneliu Coposu şi liberalul Radu Câmpeanu, au fost atunci huidiţi de asistenţă. După cum a pretins presa antifesenistă, la comandă. La Bucureşti, „războiul” politic a continuat în Parlament, unde s-au contrat naţionaliştii români şi cei maghiari.
Ioan Gavra, ales pe listele Partidului Unităţii Naţiunii Române (PUNR), în circumscripţia Cluj, atenţiona colegii despre conţinutul telegramei de felicitare a Parlamentului maghiar. „Vizavi de Alba Iulia a existat un al doilea moment esenţial care înseamnă, de fapt, o sfidare şi o înjosire a naţiunii române”, declara Gavra.
„Am citit cu stupefacţie ieri în ziarul Dreptatea – nu este vina ziarului, nic