Proiectul de buget pe 2011 este construit pe baza mai multor intenţii şi dorinţe ale Guvernului şi nu pornind de la legi aprobate de Parlament sau măcar la nivelul executivului, constată Consiliul Fiscal.
Construcţia bugetului pentru anul viitor, şi aşa întârziată, este minată de luarea în calcul a unor estimări de venituri şi cheltuieli care nu se sprijină pe un cadru legislativ deja adoptat, atât timp cât legile care stau la baza noii politici salariale a Guvernului, legea pensiilor, reglementările privind indemnizaţia de maternitate sau referinţa pentru ajutorul de şomaj nu au fost finalizate şi aprobate până în prezent, arată Consiliul Fiscal, care a primit documentele de la Finanţe de-abia pe 30 noiembrie.
De altfel, organismul împuternicit prin legea responsabilităţii fiscale să analizeze şi să emită recomandări privind legislaţia bugetară remarcă faptul că nici măcar strategia fiscal-bugetară adoptată de Guvern în septembrie şi care ar fi trebuit să stea la baza elaborării bugetului nu are statutul de act aprobat de Parlament, şi nici legea privind aprobarea unor plafoane bugetare.
"Respectarea întocmai a prevederilor legii responsabilităţii fiscale va fi amânată pentru anul viitor", consideră consiliul.
Opinia dată publicităţii ieri evită să se pronunţe în privinţa fundamentării estimărilor privind încasările din impozi-
te-cheie precum TVA sau impozitul pe profit, remarcând totuşi că proiectul de buget ia în calcul venituri mai mari în principal din TVA şi accize faţă de proiecţiile din strategia fiscal-bugetară.
În schimb, sunt considerate nerealiste cifrele privind creşterea cu 17% a veniturilor din contribuţii de asigurări sociale de sănătate. Misterul din spatele acestei ipoteze de creştere a fost parţial devoalat ieri, când au apărut informaţii privind intenţia Guvernului de a-i obliga pe pensionarii cu ven