Avocaţii celui privit drept un "militant pentru libertatea de exprimare online" de către fani sau "suspect de spionaj", la Washington, invocă "o manevră politică" la originea arestării şi se tem că Londra îl va extrăda în SUA
Cel văzut drept "erou planetar" de către milioane de admiratori, respectiv ca un "antierou" în SUA, australianul Julian Assange, a fost arestat, luni, în Regatul Unit (UK). Poliţia metropolitană din Londra (Scotland Yard) l-a reţinut în baza unui mandat de arestare emis de Suedia şi transmis prin Interpol, el fiind acuzat de "viol, agresiune sexuală şi coerciţie".
La ora 09:30 a Londrei (11:30 la Bucureşti), Assange a intrat în custodia poliţiei, după ce acceptase să se prezinte "la o discuţie", însoţit de avocaţii săi. Cel mai probabil, el a decis anterior să se angajeze într-o lungă bătălie în faţa instanţelor din UK pentru a împiedica extrădarea în Suedia. Chiar în ziua arestării, un articol de-al său apărea în ţara natală, justificând acţiunile sale.
În privinţa capetelor de acuzare aduse de procurorii suedezi, australianul susţine că nu este vinovat, iar unul dintre avocaţii săi a acuzat autorităţile britanice de lipsa de temei a arestării. "Nu a fost acuzat de nimic. Este timpul să avem parte de adevăr, justiţie şi domnie a legii", a declarat avocatul Mark Stephens, în dimineaţa de luni, potrivit The Guardian.
"Eroul" caută "fani" pentru a-i plăti cauţiunea
Eliberarea pe cauţiune a lui Assange ar urma să-l coste între 100.000 şi 200.000 de lire sterline, dar în afară de bani are nevoie şi de şase "garanţi". Cel puţin unul dintre aceştia s-a anunţat Jemima Khan - fiica un milionar şi vedetă mondenă în UK - care l-a însoţit, ieri, în faţa instanţei. Din momentul reţinerii, autorităţile britanice au la dispoziţie 28 de zile pentru a organiza o audiere privind extrădarea, pe care Assange este convi