Un angajator din cinci are de gând să efectueze disponibilizări în primul trimestru al anului viitor. Din fericire, 15% din companii ar dori să recruteze.
Datele provin din studiul Manpower privind Perspectivele Angajării de Forţă de Muncă. Indicele de referință al raportului este Previziunea Netă de Angajare (PNA), reprezentând diferenţa dintre procentul de angajatori care anticipează o creştere a volumului total de angajări şi procentul de angajatori care prevăd o scădere a angajărilor în locaţia lor. În cazul României, PNA este de -2%.
Ce este remarcabil (și nu în sensul bun) este că numărul companiilor care intenționează să facă angajări în intervalul ianuarie-martie 2011 este mai mic decât al celor care manifestau această dorință în ultimul trimestru din 2010 (este adevărat, cu doar 2%). În schimb, faţă de primele trei luni din 2010, apare o creştere serioasă, de 9 puncte procentuale.
„Un semnal vizibil privind stabilizarea pieței muncii este dat de faptul că 62% dintre angajatori afirmă că vor să-și păstreze personalul actual, iar 15% au intenții de angajare. Cu toate acestea, dată fiind și stagnarea activității din perioada sărbătorilor de iarnă, un procent mai mare de angajatori (17%) dau semne că își vor reduce personalul pe parcursul trimestrului următor”, explică parțial cifrele Eliza Nechifor, Coordonator Marketing & Comunicare al Manpower România.
Pesimism dezastruos în Oltenia
Companiile din doar două regiuni din opt previzionează o creștere a angajărilor în primele trei luni din 2011. Este vorba de Sud – Est (PNA de +5%) și București – Ilfov (PNA de +4%). În schimb, firmele din Nord-Est raportează o PNA de -12%, iar cei din Sud-Vest, de nu mai puțin de -20%.
Sectoarele cele mai darnice cu angajările vor fi retailul (+14%) și industria prelucrătoare (+10%) și, într-o măsură mai mică, Finanţe, asigurări, servi