1939. Blocul si restaurantul "Dunarea" (stanga) si Biserica Enei, pozate de pe actuala esplanada a Teatrului National 2010. Blocul "Dunarea", asa cum arata acum. Locul fostei biserici, (indicat de sageata) a fost curatat complet de istorie in mai 1977Asa cum se stie, cutremurul din 4 martie 1977 a provocat pagube imense in Capitala. Cu toata tragedia, comunistii nu au rezistat sa nu foloseasca fenomenul in favoarea lor. Nicolae Ceausescu a vazut in molozul vechilor cladiri scopul sau in viata, acela de a oferi Romaniei o noua Capitala, in care tot ce nu fusese cladit de regim trebuia sa dispara sau sa fie ascuns.
Biserica Enei, prima victima, se gasea vizavi de Teatrul National, in zona Pietei Universitatii. Avea hramul Sfantului Nicolae si fusese construita mai intai din lemn, in anul 1611, de catre o anume Iana, sotie de targovet. In jurul bisericii se formeaza asa-numita mahala a Bisericii Ianii. Lacasul de cult este rezidit din piatra si caramida de catre jupaneasa Safta, cumnata Doamnei Marica, sotia lui Constantin Brancoveanu, in anii 1720-1724. La inceputul secolului XX, biserica se gasea peste drum de Maidanul Primariei, un teren neconstruit pe care se antrenau jandarmii (in locul actualului TNB). Strada adiacenta se numea, evident, Biserica Enei. In anii a30, in urma modernizarii bulevardului Bratianu (actualul Balcescu), Biserica Enei este incadrata de doua imobile in stil modernist, mai important fiind imobilul cunoscut mai apoi sub denumirea de "Dunarea".
Dupa venirea comunistilor la putere, strada Biserica Enei a devenit strada Arhitecturii, intrucat noul regim era ateu. Drama Bisericii Enei a inceput dupa cutremurul din 1977. Blocul "Dunarea" a cazut, alaturi de multe alte cladiri-simbol. Cu toate acestea, lacasul de cult de langa a ramas neafectat, in picioare.
Total nesatisfacut ca blocul n-a cazut peste biserica, Ceausescu insusi a