Vinerea trecută au avut loc la Palatul Egmont din Bruxeles lucrările Consiliului Presedintilor Business Europe, iar principalele teme abordate în cadrul Consiliului s-au calat pe competitivitatea spaţiului comunitar, discuţiile de la Cancun pe tema schimbărilor climatice şi mesajul Business Europe către Consiliul European din 16-17.12.2010. ''Raportul de activitate al partenerului patronal al Comisiei Europene pe 2010 a evidenţiat necesitatea adaptării la noile instituţii comunitare generate de Tratatul de la Lisabona, la noile viziuni ale proaspetei Comisii Europene şi la recent lansata Strategie Europa 2020. Elementele-cheie din activitatea Business Europe, aşa cum au fost prezentate de Philippe de Buck, directorul general al organizaţiei, au fost economia comunitară, piaţa unică, schimbările climatice, politica comercială internaţională (cu accent pe China, Rusia, India şi Coreea de Sud) şi drepturile consumatorului'', se arată într-o notă trimisă Curierului Naţional de către Laurenţiu Plosceanu, co-preşedinte al Alianţei Confederaţiilor Patronale din România (ACPR) şi membru al CES-ului european.
Potrivit acestuia, în planul competitivităţii UE, au fost evidenţiate aspectele legate de extinderea redresării economice (exemplele pozitive date fiind Germania, Suedia şi Polonia) neuniform repartizată pe ţările membre, de faptul că finalul anului în curs atesta revenirea unei dinamici pozitive a creării locurilor de muncă şi o prognoză comunitară de +600.000 în 2011, an în care este prevăzută şi o creştere economică de 1,7%.
Mai mult, se pare că principalele riscuri evaluate pe termen scurt se regăsesc în protecţionismul la nivel global, creşterea preţurilor principalelor resurse materiale, dinamica nesustenabilă a taxelor şi, nu în ultimul rand, instabilitate financiară. ''Invitatul de onoare al Business Europe, dl. Oli Rehn, în calitate de comisar al