Obligativitatea plăţii CAS şi de către cei cu pensii sub 1.000 de lei apare în Ordonanţa de Urgenţă nr. 144 din 23 decembrie 2009. Aceasta a trecut de Senat, deşi foarte puţini politicieni îşi amintesc în prezent de ea.
Introducerea CAS pentru pensiile sub 1.000 de lei nu numai că nu a apărut ieri ca idee, aşa cum în mod intenţionat au lăsat unele surse politice să răzbată în presă, dar decizia a fost transpusă în ordonanţă de urgenţă în urmă cu aproape un an de zile. Este vorba de OUG nr. 114 din 23 decembrie 2009, ordonanţă prin care Guvernul Boc a umblat şi la tichetele de masă, tichetele-cadou, tichetele de vacanţă, precum şi la compensarea în bani a tichetelor de călătorie. Concret, prin art. III al ordonanţei a fost modificată Legea nr. 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii, astfel: „Contribuţia pentru veniturile din pensii aflate sub limita sumei neimpozabile din pensii se datorează şi se calculează începând cu data de 1 ianuarie 2011". Cu alte cuvinte, până la începutul lui 2011, contribuţiile aferente pensiilor sub 1.000 de lei se plătesc de la bugetul de stat, urmând ca de la 1 ianuarie să fie plătite de pensionari.
OUG 114/2009, aspru criticată de opoziţie, se află în prezent la Camera Deputaţilor, pe masa Comisiilor de buget-finanţe şi de muncă, fiind adoptată de Senat, în procedură de urgenţă, în luna martie. Cum de nu au observat parlamentarii PSD şi PNL că a fost introdus CAS şi pentru pensiile sub 1.000 de lei este greu de spus. Cert e însă că OUG 114/2009 este în vigoare până când Parlamentul adoptă o lege de aprobare cu modificări. Apare inevitabil, atunci, întrebarea: de ce au ţinut guvernanţii să „transpire" către presă că ar putea fi supuse plăţii unei contribuţii de 5,5% pensiile peste 740 de lei?
Ordonanţă fantomă sau teatru?
Aparent, ordonanţa a fost dată uitării de Guvern şi de parlamentarii puterii. Sebastia