Vrâncenii preferă să sacrifice porcul de Crăciun în stil tradiţional şi nici nu vor să audă de asomator. Medicii veterinari din judeţ care şi-au achiziţionat pistoale pentru asomarea porcilor conform normelor UE, cu 200 de euro bucata, nu au primit nicio solicitare.
Forţaţi de un ordin guvernamental ce traducea greşit o directivă europeană privind sacrificarea animalelor conform normelor UE, medicii veterinari şi-au luat în 2008 prin intermediul fiecărei direcţii sanitar - veterinare pistoale pentru asomarea porcilor în aşa fel încât animalele să nu mai fie sacrificate cu cruzime. Minim 200 de euro bucata.
Dacă la început, oamenii dădeau buzna peste veterinari pentru a le cere să le împuşte porcul din ogradă crezând că primesc amendă de la UE, acum medicii nu mai primesc nicio solicitare.
Practic, legislaţia europeană prevedea înlocuirea stilului tradiţional de tăiere a porcilor cu asomarea doar în cazul în care proprietarul animalului intenţiona să îl comercializeze pe piaţa locală, nu şi în cazul gospodarilor care foloseau animalul pentru consum propriu, în bătătură.
Eroare pe banii doctorilor
Medicii vrânceni nu au primit nicio solicitare în ultimii doi ani. Şi Direcţia Sanitar - Veterinară Vrancea şi-a achiziţionat un stoc de 18 pistoale însă aici pare să se fi găsit o soluţie.
„Noi le folosim pentru controlul bolilor în caz de epizootie majoră cum este de exemplu pesta porcină, asomăm animalele. A fost o greşeală din cauza unei directive europene tradusă greşit prin ordinul guvernamental 180 din 2006, modificat. De fapt, directiva europeană prevedea asomarea doar în cazul celor care comercializează carnea pe piaţa locală, nu şi pentru cei care o ţin pentru consum propriu. E adevărat însă că dacă sacrifici animalul prin asomare, carnea e mai bună", ne-a explicat dr. Valentin Mihai de la Direcţia Sanitar - Veterinară Vrance