Este foarte probabil ca moneda euro să nu supravieţuiască actualei crize a datoriei publice cu care se confruntă statele Europei, a declarat Stephen Nickell, unul dintre membrii Comitetului britanic pentru Responsabilitate Bugetară, instituţie independentă, care are atribuţii similare Consiliului fiscal din România.
eeStephen Nickell, fost membru al Comitetului de Politică Monetară la Bank of England, a declarat, în faţa membrilor parlamentului, că falimentul monedei unice este "o posibilitate".
Întrebat de reprezentanţii legislativului referitor la sustenabilitatea uniunilor monetare, oficialul a precizat: "Părerea generală este că, mai devreme sau mai târziu, ele vor eşua, dintr-un motiv sau altul. Însă asta nu înseamnă că acest lucru se întâmplă în toate cazurile", relatează telegraph.co.uk.
Comentariile membrului Comitetului pentru Responsabilitate Bugetară vin în contextul în care diferenţele mari de opinii din zona euro riscă să ducă ţări precum Spania, Portugalia şi Irlanda într-o mai mare dificultate.
Nu există un numitor comun
Încercând să provoace Germania, cea mai puternică ţară din zona euro şi în acelaşi timp şi statul care va veni cu cea mai mare parte a fondurilor de salvare, ministrul belgian de finanţe, Didier Reynders, a cerut ca fondul de salvare de 440 miliarde de euro să crească.
În acelaşi timp, ministrul de finanţe din Luxemburg, Jean-Claude Juncker, şi cel italian, Giulio Tremonti, au înaintat propuneri pentru emiterea de euroobligaţiuni la nivelul întregii UE.
Pe de altă parte, Germania, Olanda şi Austria s-au poziţionat împotriva statelor membre mai slabe şi au insistat ca pachetul de salvare să nu fie majorat.
Miniştrii de finanţe din 16 state membre au dezbătut planurile de salvare până noaptea târziu.
Şi fostul ministru de finanţe Daniel