Comisia Europeană a emis, luni, avizul favorabil companiei EnergoNuclear, pentru construcţia reactoarele nucleare 3 şi 4 ale Centralei de la Cernavodă. Oficialii europeni au aprobat, astfel, derularea investiţiei de mai multe miliarde de euro, a anunţat astăzi directorul general al Nuclearelectrica, Pompiliu Budulan.
"Avizul favorabil a fost transmis luni. Proiectul de la Cernavodă va duce la o investiţie de mai multe miliarde de euro şi la crearea unui număr important de locuri de muncă", a afirmat Budulan, citat de Mediafax.
Citeşte şi:
De ce a abandonat CEZ reactoarele 3 şi 4
Comisia Europeană a primit documentaţia privind proiectul propus de EnergoNuclear în luna iunie a anului trecut, aprobarea investiţiei fiind o condiţie esenţială pentru începerea lucrărilor de construcţie a celor unităţi nucleare.
Construcţia celor două unităţi nucleare, care vor cumula aproximativ 1.400 MW, va dubla puterea instalată în centrala de la Cernavodă, operată de compania de stat Nuclearelectrica.
Investiţia este evaluată de autorităţile române la patru miliarde de euro.
EnergoNuclear este controlată în proporţie de 51% de compania Nuclearelectrica, deţinută de statul român prin Ministerul Economiei. Ceilalţi acţionari sunt RWE (Germania), Enel (Italia) şi GDF SUEZ (Franţa), fiecare având câte 9,15% din titluri, în timp ce ArcelorMittal România şi Iberdrola deţin câte 6,2% din acţiuni. Un alt acţionar, CEZ (Cehia), care are 9,15% din acţiuni, a decis să renunţe la proiect.
Centrala de la Cernavodă asigură, cu două unităţi, aproximativ 18% din producţia de electricitate la nivel naţional.