Şase companii controlate de apropiaţii milionarului român au dat în judecată statul pentru recuperarea banilor pierduţi la Investprivatbank. Procesul intentat Băncii Naţionale, Guvernului şi Băncii de Economii vine după ce statul a retras licenţa Investprivatbank la care Sorin Ovidiu Vântu avea pachetul majoritar de acţiuni.
Şase companii controlate de milionarul român Sorin Ovidiu Vântu au dat în judecată Banca Naţională a Moldovei, Guvernul şi Banca de Economii.
Grupul de firme cere în instanţă prejudicii de 45 de milioane de euro şi returnarea a 5,4 milioane de euro, reprezentând aportul de capital al companiilor dirijate de Vântu la Banca Investprivatbank, aflată în lichidare după o ordonanţă a Băncii Naţionale.
Ca urmare a acestei ordonanţe, depozite în valoare de 40 de milioane de euro la Investprivatbank, au fost transferate la Banca de Economii, unde acţionar majoritar este statul moldovenesc.
DOSARE RESPINSE
PE BANDĂ RULANTĂ
Contestatarii, printre care şi companiile lui Vântu, susţin în instanţă că prin această ordonanţă s-a dispus înstrăinarea ilegală a băncii.
Motivul invocat de păgubiţi este o serie de prevederi din Legea Instituţiilor Financiare în baza cărora s-a luat decizia de a lichida „Investprivatbank“. Toate aceste contestaţii au fost depuse de avocaţii lui Vântu în iulie 2009. Până acum, când Curtea Supremă de Justiţie a dat undă verde solicitării, instanţele au respins în repetate rânduri dosarele.
Conform ultimei decizii, publicată oficial la finele lunii trecute, Curtea Supremă de Justiţie a admis examinarea cauzei intentate de cele şase firme controlate de Vântu: Tabor Projects Limited, Brendelco Limited, Karaka Holdings Limited, Karo Holdings Limited, Kauri Holdings Limited şi PSV Company instituţiilor de stat din Moldova.
Totuşi, magistraţii Curţii Supreme de Justiţie atrag atenţia