Dăianu: Fără risipă şi deturnare de fonduri am avea un alt efect real în economie cu acelaşi buget
„Consolidarea fiscală nu ar mai apărea atât de prociclică în contextul crizei şi al restrângerii creditului către mediul privat“
Eliminarea risipei şi a deturnărilor de fonduri ar face ca efectul cheltuielilor publice să fie mult mai amplu în economie şi consolidarea fiscală să nu apară atât de prociclică în contextul crizei şi al restrângerii creditului către mediul privat, afirmă profesorul Daniel Dăianu. "Rolul fondurilor europene. Nu este marota lui Dăianu. Asta e realitatea, dacă reuşim să absorbim 3-4 % din PIB, vom putea evita prociclicitatea consolidării fiscale. Prociclicitate ceteris paribus, pentru că noi, dacă am elimina din risipă, ca să mă exprim aşa... şi deturnarea de fonduri, noi am putea avea cu acelaşi nivel de cheltuieli publice un alt efect real în economie", a spus Dăianu la prezentarea raportului Bruegel privind criza în Europa Centrală şi de Est, citat de Mediafax.
Dăianu este de acord cu economiştii care atrag atenţia că printr-o consolidare fiscală puternică într-o perioadă de restrângere a intermedierii financiare "poţi să omori economia", dar crede că fără un efort de consolidare pieţele vor reacţiona negativ, iar finanţarea deficitelor devine imposibilă. "De aceea programele de ajustare ale FMI şi CE nu au cerut să se taie dur deficitele bugetare. Este totuşi diferenţă de la cer la pământ între o ţară care are deficit din cauza crizei şi una care are un deficit structural ocultat ani de zile şi care iese la iveală acum în toată splendoarea sa. În contextul primelor la risc din ce în ce mai nenorocite se închid pieţele dacă nu ai măcar un început de consolidare fiscală", a completat Dăianu.
„Ieşirile de capital din regiune au fost de până la 10% din PIB“
Raportul sesizează că, după declanşarea c