Veniturile salariale ale bugetarilor au crescut, în luna octombrie faţă de septembrie, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). De cele mai mari creşteri s-au bucurat angajaţii din administraţia publică. Veniturile acestora au fost cu 11,3% mai mari, după ce au primit premii ocazionale, inclusiv prime de vacanţă, sume din din fonduri speciale pentru perioade anterioare, explică reprezentanţii INS. Sursa: Razvan Valcaneantu
Salariaţii din învăţământ au avut venituri cu 3,9% mai mari. Creşterea s-a datorat plăţii cu ora a cadrelor didactice, cumulului de funcţii al acestora.
În sănătate şi asistenţă socială creşterea a fost de 2,1%. INS o explică prin acordarea de prime ocazionale şi plata orelor suplimentare.
Pentru toate aceste categorii de bugetari, din administraţie publică, învăţământ şi sănătate, veniturile au fost mai mari şi ca efect al disponibilizării personalului cu salarii mici.
Cu cât au scăzut salariile din iunie
Comparativ cu luna iunie, luna dinaintea aplicării deciziei de reducere a salariilor bugetarilor cu 25%, câştigul salarial mediu net din luna octombrie a scăzut cu 20,6% în învăţământ, cu 19,1% în administraţia publică, respectiv cu 18,4% în sănătate şi asistenţă socială.
Cel mai mare salariu, în intermedieri financiare
Venitul salarial mediu net a rămas nemodificat în octombrie faţă de septembrie, la nivelul de 1.340 lei. Venitul salarial mediu brut s-a cifrat la 1.846 lei, potrivit datelor statistice oficiale.
Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în intermedieri financiare (3.276 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (796 lei).
Cui i-a scăzut salariul
În unele sectoare câştigul salarial a scăzut, în luna octombrie faţă de septembrie, în timp ce în alte sectoare a înregistrat creşteri.