Acestea revendică 25% din îndemnizaţia de concediu, despre care afirmă că a fost reţinută ilegal. După ce au aflat că profesorii din câteva judeţe au câştigat procesele pentru aceşti bani, liderii sindicali au devenit mult mai optimişti.
Peste 5.000 de angajaţi care lucrează în Învăţământ au dat în judecată consiliile locale şi conducerile unităţilor de învăţământ în care lucrează pentru a-şi recupera reţinerile de 25% din îndemnizaţiile de concediu.
Aceştia sunt reprezentaţi în instanţă de Sindicatul Învăţământului Preuniversitar, ai cărui lideri sunt extrem de optimişti în ceea ce priveşte rezultatul procesului.
“În luna iunie, membrii noştri de sindicat au depus cerere pentru efectuarea concediului legal de odihnă începând cu data de 1 iulie. Normal şi legal ar fi fost ca membrii noştri de sindicat să-şi primească îndemnizaţia de concediu, cel mai târziu la data de 25 iunie, fără ca drepturile să le fie afectate de diminuarea cu 25% prin aplicarea dispoziţiilor Legii 118/2010!, afirmă vicepreşedintele sindicatului, Lidia Antoniu.
Mai mult, potrivit prevederilor din Contractul Colectiv de Muncă unic la nivelul Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, salariaţii din învăţământ ar fi trebuit să-şi primească îndemnizaţia de concediu chiar cu “cel puţin zece zile înainte de plecarea în concediu de odihnă”.
Consiliile locale nu le-au plătit dascălilor banii în termen legal şi, mai mult decat atat, le-au achitat ulterior această îndemnizaţie diminuată cu 25% aplicând dispoziţiile Legii 118/2010, lege care a intrat în vigoare abia la data de 3 iulie 2010.
“Intenţionat au amânat aceste plăţi ca să ne reţină din bani. Noi suntem optimişti însă şi sperăm să-i ajutăm pe oameni să-şi câştige drepturile mai ales că banii pentru concediu sunt singurul venit al acestora începând din luna iunie şi până la mijlocul