Zeci de ansambluri folclorice şi artişi din întreaga ţară îşi vor prezenta obiceiurile caracteristice zonei din care provin, în cadrul celei de-a XII-a ediţii a Festivalului Naţional de Folclor „ Ioan Macrea“
Realizat în memoria celui care a înfiinţat Junii Sibiului, festivalul propune o călătorie muzicală prin marile zone etnofolclorice ale României. Timp de trei zile, cele mai importante nume ale muzicii populare româneşti vor urca pe scena Casei de Cultură a Sindicatelor, pentru a-i încânta pe sibienii iubitori de folclor.
„Cea de-a XII-a ediţie a festivalului reuneşte peste 500 de artişti, fiind singurul eveniment de gen din România dedicat ansamblurilor profesioniste. Festivalul este conceput ca o incursiune în toate zonele etnofolclorice ale ţării, ansamblurile fiind provocate să prezinte dansurile în contextul mai larg al obiceiurilor”, spune Silvia Macrea, organizatoarea festivalului.
Început în forţă
Unul dintre evenimentele centrale ale festivalului îl constituie premiera spectacolului „Călătorie în ritm de vers, de cânt şi jocuri“, în cadrul căruia spectatorii vor fi plimbaţi prin toate zonele şi obiceiurile ţării.
Spectacolul este programat pentru această seară, începând cu ora 18.00, şi va fi prezentat de Ansamblul Folcloric Profesionist „Cindrelul – Junii Sibiului”, împreună cu „Veteranii Junii Sibiului”, „Ceata Junilor”, „Cibinul” şi soliştii Alina Bîcă, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Robert Târnăveanu, Marcel Părău, Răzvan Năstăsescu.
Festivalul continuă mâine cu o dublă lansare de carte, de la ora 12.00, care va avea loc la Cercul Militar şi un nou periplu folcloric, de la ora 18.00. Vineri, Junii Sibiului vor oferi un nou spectacol de zile mari, alături de solişti de renume.
Click pe imaginea de mai jos pentru ultimele noutăţi de la Sibiu: