Ce poate face justiţia americană, pentru a-l aduce pe Julian Assange în faţa unui tribunal, în dosarul WikiLeaks ? Americanii nu au găsit pentru moment motivul legal pentru a-l urmări în justiţie pe Julian Assange. Administraţia de la Casa Albă s-a considerat "atacată" de WikiLeaks şi ar dori să-l urmărească pe Assange pentru "spionaj".
Ce poate face justiţia americană, pentru a-l aduce pe Julian Assange în faţa unui tribunal ? Hărţuirea poliţienească s-a încheiat, cum se poate sfârşi cea judiciară ? Vorbim evident de dosarul WikiLeaks, nu de acuzaţiile de viol din Suedia.
Americanii nu au găsit pentru moment motivul legal pentru a-l urmări în justiţie pe Julian Assange. Administraţia de la Casa Albă s-a considerat "atacată" de WikiLeaks şi ar dori să-l urmărească pe Assange pentru "spionaj".
Avocatul american care apărase în anii '70 ziarul New York Times, într-o afacere privind războiul din Vietnam spune într-un interviu acordat ziarului francez Libération că jurisprudenţa actuală permite foarte greu lansarea unor urmăriri judiciare. Pe scurt, legea este destul de neclară. Assange ar putea fi urmărit în baza unei legi denumite "Espionage Act", care datează însă din 1917. De atunci şi până azi s-au schimbat multe lucruri şi fiind foarte vagă, legea ar putea permite condamnarea tuturor publicaţiilor, nu numai a lui WikiLeaks.
De aceea, aplicarea acestei legi desuete a fost limitată, iar astăzi, pentru a condamna pe cineva în virtutea lui "Espionage Act", trebuie să dovedeşti că acuzatul a acţionat din rea voinţă, că a vrut să atenteze la securitatea naţională a Statelor Unite. Or, înainte de a publica, de a da presei telegramele diplomatice, Julian Assange a fost precaut şi a scris Departamentului de Stat american, afirmând tocmai că "nu doreşte să pună în pericol securitatea naţională a Americii". Un gest abil, o scrisoare care-l poate prote