Compania de stat Electrica şi furnizorul de servicii tehnice Current Technologies International au lansat în teste primul proiect de Smart Grid (reţea electrică inteligentă) din Europa de Est, în centrul istoric din Braşov, urmând ca sistemul să fie extins în tot oraşul. Investiţia se ridică la şapte milioane de euro în total.
Centrul Braşovului a fost selectat din pricina reţelei învechite de distribuţie. Aici vor fi instalate şapte staţii de transformare.
Conceptul de Smart Grid implementat la Braşov conţine un sistem cu dublu sens de comunicaţii şi de management al informaţiilor, ceea ce permite transferul de date din orice punct al reţelei către consola centrală de management. Acest lucru va duce la îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi la reducerea pierderilor din reţea.
De asemenea, proiectul include o reţea de comunicaţii de voltaj mediu, analiza online a parametrilor din punctele de transformare cu tensiune mică, un sistem de telemetrie, un soft de monitorizare şi alertă, precum şi monitorizare video şi senzori de mişcare, umiditate, temperatură, fum şi inundaţii.
Atât oficialii Electrica, cât şi cei ai Flashnet, compania care implementează proiectul, au arătat că lucrul cel mai important este să fie probată compatibilitatea între actualul sistem de distribuţie a electricităţii şi tehnologia Smart Grid.
„Succesul acestui proiect-pilot va permite extinderea implementării reţelei inteligente în tot oraşul, într-o primă fază pentru 5.000-10.000 de consumatori din zone rezidenţiale şi industriale din Braşov, apoi sistemul va fi extins în fiecare casă din oraş", a declarat Ioan Roşca, directorul general al Electrica Distribuţie Transilvania Sud.
Potrivit acestuia, investiţia necesară pentru implementarea Smart Grid în tot oraşul este de cinci până la şapte milioane de euro, o parte din bani urmând să provină din fondurile compan