Gospodariile din Romania au platit in primele trei trimestre ale anului cu 5% mai putin pe bunuri de uz curent comparativ cu perioada similara a anului precedent, se arata intr-un studiu al GfK Romania. Alimentele de baza au fost cel mai putin afectate de scaderea cheltuielilor, in vreme ce cea mai mare scadere s-a inregistrat la produsele neesentiale non-alimentare.
"In ultimii doi ani, consumatorii romani au trecut de la soc la obisnuinta in privinta crizei. Intre timp au devenit atenti si exigenti cu achizitiile lor, si-au moderat consumul, dar inca mai gasesc bani pentru produsele de baza", a declarat Raluca Raschip, consumer tracking director GfK Romania.
Segmentul alimentelor din grupa de baza a fost cel mai putin afectat de scaderea cheltuielilor si s-a diminuat cu 3% in perioada ianuarie - septembrie 2010 fata de aceeasi perioada a anului 2009. Produsele pregatite acasa, care inseamna 22% din valoarea produselor alimentare de baza, reprezinta o buna alternativa pentru a face fata crizei si a sustine consumul, se arata in studiu.
Pe de alta parte, produsele neesentiale non-alimentare au inregistrat cea mai mare scadere valorica, cu mai mult de 9%, principalul motiv fiind o frecventa de cumparare mai mica. Cu toate acestea, in aceasta categorie se remarca o preferinta pentru ambalaje mai mari, ca masura de a economisi bani.
Marcile proprii au inceput sa fie o alternativa la marcile nationale si datorita beneficiilor lor "de baza". Desi ponderea valorii marcilor proprii in total bunuri de uz curent este una dintre cele mai mici din Europa de Est (5%, fata de 18%), evolutia a fost accelerata in cursul anului 2010 de la 4% in luna ianuarie 2010 la aproape 7% in septembrie.
Studiul GfK mai arata ca, in ultimii ani, comertul modern a avut o dezvoltare extrem de dinamica, de la o cota de piata de 33% in 2006 la 4