Pentru a fi siguri că pâinea pe care o pun pe masă nu conţine niciunul dintre mult hulitele E-uri, unii români preferă să o prepare ei înşişi, acasă. Printre ei se numără şi Oana Cuzino, prezentatoarea emisiunii "Ce se întâmplă, doctore", de la Pro Tv
Magazinele de electrocasnice sunt pline de roboţi de bucătărie care prepară pâinea, în cel mult trei ore, şi care pot face, la fel de bine, chec sau paste.
Un astfel de robot şi-a cumpărat şi Oana Cuzino, prezentatoarea emisiunii "Ce se întâmplă, doctore", de la Pro Tv, care este o adeptă a pâinii făcute în casă.
"Astfel, scapi de orice suspiciuni cu privire la tipul de făină folosit, întrucât de multe ori ne întrebăm, în cazul unor producători mai puţin cunoscuţi, dacă nu cumva pâinea cea maronie de sub ambalaj este într-adevăr «neagră» sau este doar colorată astfel? Apoi, nu ştim exact cât de mult sodiu sau zahăr are. Ca să nu mai vorbim despre adaosurile care o fac mai pufoasă sau despre conservanţii care îi lungesc termenul de expirare", declară Oana Cuzino.
Trucuri pentru o pâine gustoasă şi sănătoasă
Reţeta pe care o foloseşte vedeta conţine 550 de grame de făină, 10 grame de drojdie, o linguriţă de sare, o linguriţă de zahăr brun, 10 mililitri de lapte, 10 grame de unt sau o lingură de ulei de măsline şi 350 mililitri de apă.
Zahărul poate fi înlocuit cu miere, iar la lapte sau unt putem renunţa dacă vrem mai puţine kilocalorii, însă aceste ingrediente fac pâinea mai pufoasă şi gustoasă, mai ales dacă folosim făină de secară sau amestecuri.
"În loc de ulei de măsline putem adăuga ulei de in sau de nuci, extrem de hrănitoare şi bogate în vitamina E, însă mult mai scumpe şi greu de găsit", arată Oana Cuzino ce trebuie să faci pentru ca pâinea să fie una gustoasă şi sănătoasă în acelaşi timp.
Un alt avantaj al pâinii făcute în casă este faptul că îşi păstrează prospeţime