Concediul maternal ar trebui să rămână la doi ani de zile, spune la RFI vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă. El califică propunerea Guvernului drept "anacronică". "În condiţiile în care toate statele din UE doresc să sporească natalitatea şi să stimuleze acest lucru, noi, dimpotrivă, facem un lucru care n-ar fi trebuit făcut", crede el.
Concediul maternal ar trebui să rămână la doi ani de zile, spune la RFI vice-preşedintele PSD, Constantin Niţă (audio). El califică propunerea Guvernului drept "anacronică".
"Concediul maternal ar trebui să rămână cel puţin la varianta de acum, de doi ani de zile, având în vedere că în ultimii ani există o scădere demografică ce ne va provoca probleme în viitor şi este nevoie să stimulăm natalitatea în România", declară Niţă.
"În al doilea rând, propunerea Guvernului este cumva anacronică. În condiţiile în care toate statele din Uniunea Europeană doresc să sporească natalitatea şi să stimuleze acest lucru, noi, dimpotrivă, facem un lucru care n-ar fi trebuit făcut", crede el.
"Statul nu câştigă nu ştiu cât prin faptul că dacă o să se întoarcă din două sute de mii de mame, cât sunt în momentul de faţă, o să se întoarcă, ce ştiu eu, 50 de mii la muncă, o să câştige nu ştiu câţi bani. Nu. El trebuie să stimuleze munca, prin scăderea contribuţiei de asigurări sociale, pentru că avem o contribuţie de asigurări una dintre cele mai mari din Europa : 43,5, atât pentru angajator, cât şi pentru angajat. Prin urmare, Guvernul trebuie să scadă această contribuţie şi să dea posibilitatea şi stimulente firmelor să angajeze cât mai mult", consideră Constantin Niţă.
Guvernul a decis ca din 2011, concediul maternal să fie de numai un an, faţă de doi ani, în prezent. Mamele care se vor întoarce la serviciu după un an vor primi un stimulent de cinci sute de lei pe lună, timp de un an.
Decizia nu este acceptată însă