Mamele care vor naşte după 1 ianuarie vor avea de ales între două tipuri de concediu maternal: doi ani cu maximum 1.200 de lei sau un an cu până la 3.400 de lei. Guvernul a adăugat posibilitatea ca mamele să primească în continuare indemnizaţie timp de doi ani la presiunea UDMR şi a celorlalţi parteneri din Coaliţie.
Citeşte şi:
Spania elimină "cecul bebe" de la 1 ianuarie
Premierul Emil Boc a anunţat ieri că Guvernul s-a răzgândit în privinţa concediului maternal. După ce luni a declarat că de la 1 ianuarie mamele vor avea dreptul la un concediu indemnizat timp de un an, Boc a anunţat că actul normativ final conţine două variante.„Părinţii care vor avea copii de la 1 ianuarie vor putea alege. Prima variantă: durata indemnizaţiei un an, cuantumul acesteia între 600 şi 3.400 de lei pe lună, posibilitatea concediului fără plată până la doi ani şi stimulent lunar de 500 de lei dacă mama se întoarce la muncă în primele 12 luni", a explicat premierul. Cea de-a doua variantă presupune un concediu de doi ani, cu o indemnizaţie lunară cuprinsă între 600 şi 1.200 de lei pe lună, fără un stimulent pentru întoarcerea anticipată la serviciu. „Părinţii pot alege doar un pachet", a subliniat premierul. În cazul beneficiarilor aflaţi deja în plată, sau în cazul mamelor care vor naşte până la 31 decembrie se va aplica legea în vigoare, care presupune o indemnizaţie de 600-3.400 de lei pe lună, timp de doi ani.
198.000 de indemnizaţii în plată
Cuantumul indemnizaţiei va fi în ambele cazuri de 75% din media veniturilor nete din ultimele 12 luni, dar până la maximum 3.400 de lei, respectiv 1.200 de lei. Decizia Guvernului a venit în urma unor presiuni făcute de UDMR, formaţiune care a anunţat că nu este de acord cu reducerea perioadei concediului maternal. Varianta cu indemnizaţie timp de un an a fost criticată şi de mai mulţi reprezentanţi