Rusia este preocupată de problemele zonei euro, iar unele schimbări de legislaţie europeană în domeniul energetic o îngrijorează. Summitul UE-Rusia de la Bruxelles a fost totuşi un mare succes.
Dmitri Medvedev este optimist privind o ameliorare a situaţiei în zona euro, o situaţie pe care Rusia o găseşte preocupantă, dar pentru care s-au luat multe măsuri.
Declaraţia a fost făcută de preşedintele rus, la sfârşitul summit-ului cu UE, un summit extrem de constructiv, unde a fost parafat un acord comercial de o mare importanţă.
Unele divergenţe comerciale îi împiedicau pe europeni să-şi dea acordul final pentru aderarea Rusiei la Organizaţia Mondială a Comerţului. Acestea constau în taxele la exportul de cherestea, pe care Moscova le va elimina progresiv şi taxele privind transportul feroviar de marfă dinspre Asia spre Europa.
O aderare a Rusiei la OMC în 2011 va avea efecte extrem de benefice pentru economia rusă, dar şi pentru relaţiile comerciale cu UE.
Alte dispute comerciale, cum ar fi limitarea importurilor de carne în Federaţia Rusă şi lipsa protecţiei proprietăţii intelectuale nu au fost încă reglate, ele depăşesc cadrul strict al relaţiilor cu UE şi vor fi dezbătute în cadrul OMC.
Europenii şi ruşii au abordat la Bruxelles şi problema energetică, dar nu din perspectiva garanţiilor pentru o bună aprovizionare cu gaz a Europei, a explicat José Manuel Barroso, preşedintele Comisiei Europene.
Infrastructuri energetice, investiţii, construcţia unui nou gazoduct numit Southstream, acestea au fost subiectele dezbătute.
Pentru partea rusă problema este însă simplă. "Cea mai bună garanţie pentru o aprovizionare cu gaz sunt banii", a explicat preşedintele Medvedev, referindu-se la conflictele din ultimii ani cu ţara de tranzit, Ucraina.
"Dacă se plăteşte, gazul ajunge", a adăugat el, după ce explicase că ultimel