ViitorPlus, asociaţia pentru dezvoltarea durabilă, a continuat activităţile de îngrijire a celor 21 de hectare de teren agricol degradat împădurite prin proiectul “Adoptă un copac!” şi de educare a tinerilor, plantând 8.000 de puieţi. Sursa: ViitorPlus
În noiembrie, ViitorPlus a organizat activităţi de completare pe terenurile împădurite în ultimii trei ani, în cadrul proiectului propriu “Adoptă un copac!”
Datorită eforturilor depuse de voluntarii de la plantările precedente şi îngrijirilor din timpul verilor, mai puţin de 15% din cele 21 de hectare deja plantate (în comunele Vâlcelele şi Dragoş-Vodă din judeţul Călăraşi, unul dintre cele mai slab împădurite judeţe ale ţării) au necesitat completări, un procent considerat foarte bun de către experţii silvici, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.
“Adoptă un copac! nu este un proiect prin care doar plantăm, ci unul prin care se nasc păduri şi se educă oameni! De aceea cred cu tărie că participarea la activităţile de îngrijire a pădurii este unul dintre cele mai bune moduri prin care putem forma conştiinţa ecologică a tinerilor”, a declarat Teodora Pălărie, vicepreşedinte ViitorPlus.
Şase ani pentru a ridica o pădurice
Procesul de împădurire este unul complex, de lungă durată, un copac are nevoie de 5-6 ani pentru a ajunge la maturitate. De aceea, ViitorPlus desfăşoară după plantare şi activităţi de îngrijire a puieţilor: prăşire, completare şi mulcire. Activitatea de completare presupune plantarea de noi puieţi în locurile în care aceştia nu s-au prins în etapele anterioare, iar mulcirea presupune realizarea unui pat din resturile vegetale ale plantelor crescute pe lângă puieţii plantaţi în anii anteriori. Scopul acestei operaţiuni este de a păstra pământul cald pe timpul iernii şi de a împiedica creşterea buruienilor în primăvara următoare. ViitorPlus continuă după cei 6 ani de în