Doar 1,3% dintre firmele care "se grăbesc" să intre în procedură de insolvenţă reuşesc să îşi reorganizeze activitatea şi să nu intre în faliment, avertizează practicienii în insolvenţă.
Aceştia spun că, pentru a nu risca falimentul, companiile nu trebuie să aştepte câteva luni fără să îşi plătească datoriile şi în plus trebuie să facă rost de surse de finanţare.
"Antreprenorii români nu au înţeles că insolvenţa reprezintă o protecţie, de aceea intră în procedură de insolvenţă foarte târziu. Pentru a avea succes, o firmă trebuie să decidă intrarea în insolvenţă la momentul oportun, adică nu să aştepte câteva luni fără să-şi plătească datoriile şi, de asemenea, să găsească surse de finanţare", a declarat, miercuri, Arin Stănescu, preşedintele Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR) la seminarul "Restructurează înainte de a intra în criză! Ce lecţii poţi învăţa de la companiile care nu au putut evita insolvenţa", organizat de Ziarul Financiar. Specialiştii spun că din 50.000 de firme în insolvenţă, din care 17.000 au intrat în această procedură în 2010, doar pentru 234 de firme a fost posibilă reorganizarea activităţii. "Una din cauzele pentru care avem o rată atât de mică de succes este că nu avem oameni care să înţeleagă domeniul insolvenţei, sau unii s-au grăbit să intre în insolvenţă", a declarat Mirela Iovu, vicepreşedinte al CEC Bank, prezentă la acelaşi seminar.
"Băncile nu fac acte de caritate!"
Iovu a avertizat că băncile nu fac acte de caritate, iar firmele care aleg să intre în insolvenţă nu ar trebui să se aştepte la ştergerea de datorii din partea bancherilor. "Băncile nu fac acte de caritate. Împrumutăm banii cu responsabilitate, nu sunt banii noştri, ci ai clienţilor noştri. Nu ne permitem să ştergem datorii. Eu sunt siderată când aud: «de ce faceţi profit într-o situaţie de criză?».
Suntem societate comerci