În prezent în jur de 6.000 de companii franceze lucrează cu ruşii, iar câteva sute sunt chiar instalate în Rusia. Între anul 2000 şi 2008, schimburile economice şi comerciale dintre Franţa şi Rusia au crescut de patru ori, mai spun experţii.
Nu întâmplător premierul François Fillon a plecat la Moscova însoţit de şase miniştri, printre care cel al economiei, doamna Christine Lagarde, precum şi de vreo 20 de şefi de companii. Agenţia France Presse informează, în context, că firma franceză Alstom va semna un acord important în vederea renovării a nouă baraje în Rusia.
În anul 2007, Franţa se află pe locul 9 în ierarhia partenerilor economici ai Rusiei. în prezent însă se află pe locul cinci, dovadă interesul pe care îl suscită Rusia pentru înterprinderile franceze. Un interes cu atât mai mare cu cât Rusia afişează pe anul viitor o creştere economică viguroasă, apreciată între 5 şi 7 la sută.
Vorbeam însă şi de agenda culturală a premierului François Fillon, care este însoţit la Moscova şi de ministrul culturii Frédéric Mitterrand. Manifestarea "Anul Rusiei în Franţa" şi "Anul Franţei în Rusia s-a concretizat prin 350 de manifestări: expoziţii, colocvii, prezentări de filme şi de cărţi, programări de spectacole şi aşa mai departe. 5 milioane de vizitatori s-au lăsat fascinaţi de aceste iniţiative.
Poate că pe pământ ar exista mai puţine animozităţi şi mai puţină violenţă dacă oamenii s-ar cunoaşte mai bine, şi dacă şi-ar aprecia reciproc realizările culturale. Această reflecţie cu valenţe filozofice se află la baza organizării acestui tip de manifestare, din care face parte "Anul Rusiei în Franţa" şi "Anul Franţei în Rusia". De notat că deşi manifestarea se încheie în mod oficial, printr-o ceremonie în seara aceasta la teatrul Balşoi de la Moscova, unele expoziţii mai rămân deschise şi la începutul anului viitor. Este cazul cu o expoziţie de