Cei care cred în Divinitate sunt mai mulţumiţi de viaţa lor decât ateii, dar cheia fericirii nu este relaţia cu Dumnezeu. Un nou studiu american demonstrează că religia aduce fericirea, dar cu o condiţie: enoriaşii să formeze o comunitate solidă, care să funcţioneze ca o reţea socială.
Medicul care nu vrea să plece din România pentru că l-a pus Dumnezeu aici
Cercetarea, ale cărei rezultate au fost publicate în „American Sociological Review", arată că oamenii credincioşi obţin satisfacţii în viaţă nu din relaţia cu Dumnezeu, ci din socializarea cu ceilalţi enoriaşi care vin la biserică. Rezultatele sunt valabile în cazul catolicilor şi protestanţilor, pentru că numărul evreilor, mormonilor şi musulmanilor implicaţi în cercetare a fost nesemnificativ, spune coordonatorul Chaeyoon Lim, sociolog la Universitatea din Wisconsin-Madison, SUA. „Am demonstrat că fericirea în viaţă depinde aproape în totalitate de aspectul social al religiei, nu de cel teologic sau spiritual", a declarat Lim pentru LiveScience. „S-a dovedit că oamenii simt o mai mare satisfacţie în viaţă dacă se duc la biserică, pentru că-şi construiesc o reţea socială printre enoriaşi."
Citiţi şi:
Preoţii din Maramureş, Satu Mare şi Sălaj militează pentru şcoală
Cercetările anterioare s-au împotmolit cam în acelaşi punct: religia aduce satisfacţie în viaţă sau oamenii care se simt fericiţi devin religioşi? Iar dacă religia este cauza fericirii, ce aspecte îi mulţumesc pe oameni - spiritualitatea, comunitatea? Lim şi colegul său Robert Putnam, cercetător la Harvard, au încercat să găsească un răspuns pentru ambele întrebări. Au început cercetarea în 2006, cu peste 3.000 de interviuri telefonice în SUA, şi au reluat-o în 2007, cu 1.900 de americani.
Rezultatele au arătat că indiferent de religie, credincioşii sunt mai fericiţi decât ateii. Astfel, 28% din oam