Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii a publicat astăzi pe pagina sa de internet Raportul semestrial de date statistice privind piaţa de comunicaţii electronice din România în prima jumătate a anului 2010.
Raportul relevă creşteri pe segmentul conexiunilor de internet broadband fix şi mobil, creşteri ale traficului de voce/SMS, dar şi scăderi ale numărului de abonaţi la serviciile de telefonie (atât fixă, cât şi mobilă) şi la serviciile de retransmisie a programelor audiovizuale.
Potrivit datelor colectate şi prelucrate de ANCOM în primele şase luni ale anului 2010, serviciile de internet au înregistrat cele mai importante creşteri, în special conexiunile de internet la puncte mobile care au crescut cu 26% ajungând la 5,77 milioane de conexiuni. Dintre acestea, 3,32 milioane sunt conexiuni la puncte mobile în bandă largă (prin EDGE/CDMA/EV-DO/3G), în creştere cu 31% faţă de sfârşitul anului 2009.
Numărul conexiunilor de acces la internet la puncte fixe în bandă largă a crescut cu 4% faţă de finele anului 2009, ajungând la 2,93 milioane. Creşterea se datorează aproape în exlusivitate creşterii numărului de abonaţi persoane fizice, care reprezintă aproape 90% din totalul conexiunilor la puncte fixe. În funcţie de suportul utilizat, cea mai mare pondere în totalul numărului de conexiuni la puncte fixe (peste 53%) o deţin în continuare tehnologiile de acces de tipul FTTB/FTTC/FTTN + cablu UTP/FTP.
Scăderi uşoare pe segemtele de telefonie mobilă şi fixă
Numărul de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 4% pe parcursul semestrului I al anului 2010, ajungând la 24,4 milioane, rata de penetrare a acestor servicii la 30 iunie 2010 fiind de 113,5%. Structura utilizatorilor în funcţie de modalitatea de plată şi de categorie este asemănătoare cu cea de până