Marile companii farmaceutice americane profită de inexistenţa reglementărilor legislative din unele state precum România, Tunisia sau China pentru a realiza numeroase experimente clinice, informează Agerpres, care citează revista "Vanity Fair''. Publicaţia americană a analizat în ediţia pentru ianuarie 2011 globalizarea industriei farmaceutice.
Potrivit revistei "Vanity Fair'', reprezentanţii companiilor farmaceutice au vizitat mai multe oraşe din România, China, Estonia şi Tunisia pentru a găsi oameni dispuşi să se supună unor testări clinice pentru noi medicamente. De ce au fost alese aceste state? Răspunsul este unul simplu: datorită marii concentraţii de oameni săraci.
Conform datelor inspectorului general din Departamentul de Sănătate şi Servicii Umane din SUA, între 1990 şi 2008, testele de medicamente efectuate în străinătate au cunoscut o creştere de 2.000%, în condiţiile în care cele mai mari 20 de companii farmaceutice din SUA au efectuat "o treime din testările lor clinice exclusiv în locaţii străine".
În România au avut loc 876 de testări, în Ucraina 589. Numărul testelor efectuate în China şi India sare de o mie (1.861 în China şi 1.457 în India, n.r).
Compania GlaxoSmithKline, una din cele mai mari companii farmaceutice din lume, a mers la Iaşi pentru a testa Avandia, un medicament pentru tratarea diabetului. Reprezentanţii Glaxo au vizitat şi alte oraşe din România - Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Timişoara - dar şi în oraşe din Letonia, Ucraina, Slovacia, Federaţia Rusă, Polonia, Ungaria, Lituania, Estonia, Republica Cehă, Bulgaria, Croaţia, Grecia, Belgia, Olanda, Germania, Franţa şi Marea Britanie.
Reacţiile adverse la Avandia au mers de la edem macular la leziuni hepatice, la fracturi osoase şi insuficienţă cardiacă congestivă. În 2009, Institute for Safe Medication Practices, un grup non-prof