Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost arestat ieri la Londra, în virtutea unui mandat european emis de Suedia, unde este acuzat de viol. WikiLeaks anunţă continuarea divulgării documentelor, SUA îl acuză de spionaj.
Arestarea lui Julian Assange la Londra reprezintă primul act al unei bătălii judiciare care se anunţă îndelungată şi complicată. Avocaţii săi sunt decişi să prevină extrădarea fondatorului WikiLeaks în Suedia, suspectând un angrenaj judiciar care le va duce clientul în faţa tribunalelor americane pentru divulgarea de secrete militare şi diplomatice pe site-ul specializat pe dezvăluirea de documente secrete. Potrivit avocaţilor australianului de 39 de ani, devenit „inamicul numărul 1" de când a izbucnit „cablegate", scandalul telegramelor diplomatice americane, el s-a dus la poliţie de bunăvoie pentru a-şi susţine nevinovăţia. De câteva luni, Assange duce o viaţă de fugar, străduindu-se să-şi şteargă urmele, dar de câteva săptămâni se afla în sudul Angliei. Media a luat cu asalt tribunalul londonez unde a fost adus aseară Assange pentru a i se citi capetele de acuzare.
Potrivit agenţiei oficiale britanice pentru lupta contra criminalităţii, SOCA, procedura de extrădare a lui Assange poate dura de la câteva zile la câteva luni. Assange, care declară că este ameninţat cu moartea, crede că este vorba de un „artificiu politic" pentru a fi redus la tăcere şi se teme că va fi extrădat în SUA. Justiţia suedeză dezminte că ar fi cedat presiunilor americane pentru a pune mâna pe fondatorul WikiLeaks. De altfel, potrivit unor experţi, SUA nu au găsit încă un cap de acuzare verosimil.
WikiLeaks nu cedează
WikiLeaks va continua publicarea telegramelor diplomatice americane, în pofida arestării fondatorului său. Postul se luptă de câteva zile contra unei ofensive ce merge de la cyberatacuri până la interzicerea pe unele reţele şi