Facilitatile oferite de Minister autoritatilor locale pentru reducerea arieratelor fata de mediul privat nu au avut prea mare trecere in teritoriu, dupa cum arata datele transmise la solicitarea HotNews.ro. Posibilitatea de a solicita imprumuturi "cu dobanda de 6,25%, cu termen de rambursare de maximum 5 ani, perioada de gratie de un an" pentru a-si plati o parte din datorii a fost putin utilizata in cinci luni de la publicarea actului normativ care reglementeaza imprumuturile.
In total, creditele solicitate insumeaza 40.000 lei, desi suma disponibila este de 1,5 miliarde lei. Recent, autoritatile din judetul Olt au declarat ca primarii nu apeleaza la aceste facilitati, o posibila explicatie fiind temerile ca din colectarea taxelor nu vor fi adunate sume suficiente pentru platirea creditelor.
"Referitor la imprumuturile acordate in baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.51/2010 privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie, precum si alte masuri financiare, va informam ca pana la data de 30 noiembrie 2010 au fost solicitate imprumuturi de catre unitatile administrativ teritoriale in valoare totala de 40.353,53 mii lei din care 33.780,37 mii lei imprumuturi acordate si 6.573,16 mii lei imprumuturi pentru care unitatile administrativ teritoriale urmeaza sa intocmeasca documentatia necesara obtinerii avizului Comisiei de Autorizare a Imprumuturilor Locale", a transmis Ministerul Finantelor Publice pentru HotNews.ro.
Numai 20 de consilii locale au primit creditele pana in prezent, alte 9 solicitari aflandu-se in analiza. In total, in Romania exista peste 3000 de unitati administrativ-teritoriale (comune, orase, judete).
Lista consiliilor locale care au solicitat imprumuturi precum si valoarea fiecaruia - in documentul atasat.
Ordonanta mentionata instituie posibilitatea ca uni