Centrul de Afaceri Transfrontalier „Danubius” din Giurgiu a pus în legătură peste 50 de producători locali cu alţi afacerişti din Ruse. Domeniile de activitate în care, în cele mai multe cazuri, a început colaborarea sunt producţia de alimente, cea a materialelor de construcţii şi chiar a ciupercilor. Serviciile oferite de Centru sunt gratuite, instituţia fiind înfiinţată cu fonduri europene.
Unii ar zice că Centrul de Afaceri de la Giurgiu s-a deschis într-o perioadă nepotrivită, având în vedere recesiunea economică. Totuşi, instituţia non-profit, înfiinţată în 2009 printr-un proiect PHARE câştigat de Consiliul Judeţean, a reuşit să fie o punte de legătură între firmele şi companiile din Giurgiu şi cele din Ruse, pentru îmbunătăţirea fluxului de mărfuri şi schimburi comerciale între cele două regiuni.
În 2010, peste 50 de producători locali au fost puşi în legătură cu afacerişti din Ruse, ne spune directorul Centrului „Danubius”, Clara Mărculescu. Potrivit acesteia, într-un singur an, s-au realizat o serie de contacte între oamenii de afaceri din Giurgiu şi Ruse, în domeniul produselor din carne, legume-fructe, domeniul producţiei lemnului, a mobilei, fier-beton, producerea uleiului nerafinat pentru centrale pe cogenerare, sau în domeniul construcţiilor.
În ceea ce priveşte produsele din carne, cel mai nimerit exemplu, un caz concretizat în export din Giurgiu către Ruse, îl reprezintă cel al complexului agro-alimentar de la Răsuceni, cunoscut şi sub denumirea de „ferma de struţi”. În urma unei vizite de lucru în vara acestui an, din partea mai multor oameni de afaceri bulgari care fac parte din Comisia Mixtă Română-Bulgară de Agricultură-aparţinând tot Centrului de Afaceri, firma Suraki de la Răsuceni comercializează deja produse din carne într-un magazin din Ruse.
Soiuri de ciuperci de la Ruse
De asemenea, cinci ciupercari din jud