După ce a gândit automatul de mititei şi portalul de idei trăsnite, clujeanul Molnar Attila deschide peste o săptămână Borcaniada - o competiţie adresată oricărui gospodar care pregăteşte zacuscă, gem sau compot. Ce-l motivează pe tânărul clujean? Păstrarea tradiţiilor şi a umorului
Îmbrăcat la patru ace, cu papion şi cămaşă albă, cu ustensilele aşezate tacticos lângă un scăunel, Molnar Attila şi-a aşteptat muşteriii în faţa Casei Matei din centrul Clujului, pe 6 decembrie.
Pe o ploaie deasă, nu puţini au fost cei care s-au oprit în faţa lui să-şi cureţe pantofii. Unii intrau în vorbă, iar alţii băgau şi un bănuţ în cutia din faţa originalului lustragiu, care explica răbdător tuturor celor care voiau să-l asculte că strânge bani pentru copii.
Pentru cei de grădiniţă, cu dizabilităţi motorii, care-şi doresc cadouri de Moş. Aşa că Molnar a decis să-i ajute, oferindu-şi serviciile de lustragiu, de Moş Nicolae, în centrul Clujului, împreună cu doi voluntari - Kocsis Adrian şi Kovacs Jozefa.
Cu cremă de ghete, cu perii şi cârpe curate, cei trei au curăţat pentru o zi încălţămintea trecătorilor grăbiţi sau nu. Scopul a fost nobil: cadouri pentru copii şi reînvierea unei meserii de mult uitate - cea de lustragiu.
Lustragiul de lux, studiat pe YouTube
"M-am gândit împreună cu un prieten ce să născocim mai inedit, mai aparte, de Sfântul Nicolae, să strângem bani în scop caritabil", explică Molnar Attila. Psiholog ca formaţie, clujeanul de 38 de ani este de doi ani de zile secretar al Breslei Meşteşugarilor din Transilvania şi se ocupă de organizarea de târguri şi evenimente care promovează produsele membrilor, dar şi păstrarea tradiţiilor meşteşugăreşti. "Am vrut să invităm în cadrul Târgului Meşteşugarilor - care a avut loc la începutul acestei săptămâni - nişte meseriaşi şi am căzut de acord asupra meseriei de lustragiu, care a dispărut la