Coordonatoarea biroului Associated Press din România, britanica Alison Mutler, scrie de ani de zile despre cea de-a două sa casă - România. Prin articolele şi reportajele sale, jurnalista a reuşit să ofere Europei o viziune obiectivă a României dinainte şi după Revoluţia din ‘89.
Un bilet de 100 de lire cu care puteai călători în Europa a făcut-o pe Alison, atunci studentă în anul I, să se urce într-un tren cu destinaţia România. Sighişoara a fost primul oraş pe care l-a vizitat, un loc care a impresionat-o pentru că acolo “puteai vedea istoria ţării”. În ciuda atmosferei inedite a cetăţii medievale şi “peisajului frumos, linistit”, tânăra de 19 de ani a fost puţin dezamăgită de primul sau contact cu România comunistă din anii ‘84. Tensiunea securistă care apăsa umerii oamenilor în aceea perioadă i-a îngreunat contactul cu românii, prea speriaţi pentru a intra în vorbă cu ea.
A urmat vizita în Bucureşti, care nu i-a lăsat o imagine plăcută studentei. Căldura insuportabilă din timpul verii, praful şi gunoaiele au fost singurele lucruri pe care Alison le-a văzut în “Micul Paris”. “Bucureştiul nu mi-a plăcut atunci. Unele clădiri erau dărâmate, altele erau în construcţie, pentru că Ceauşescu făcea planurile de sistematizare”.
Fără mulţi bani şi cu o viză de trei zile care îi expirase, Alison a trebuit să facă autostopul până în Iugoslavia pentru a ieşi din ţară fără a-şi crea probleme. Totuşi, primul său contact cu România nu a împiedicat-o să se reîntoarcă în august '89. “Am încercat atunci să intru cu două jurnaliste, eu fiind practic asistenta lor, dar la graniţă ni s-a refuzat intrarea. “
Singurul lucru care i-a rămas din această călătorie a fost un paşaport pătat cu “un fel de ştampilă” care dovedea că îi fusese refuzată intrarea în România. O pată neagră, care avea să îi creeze multă frică doar câteva luni mai t