Lipsa banilor şi, în general, situaţia materială dificilă determină tot mai multe femei să se gândească de două ori atunci când vine vorba să aducă pe lume un copil. Eforturile asistenţilor sociali care lucrează în cadrul cabinetelor de consiliere pre şi post-avort de a convinge viitoarele mămici să renunţe la decizie se dovedesc inutile în faţa problemelor care imping femeile să recurgă la întreruperi de sarcină.
În cadrul Spitalului Judeţean Alba funcţionează, de patru ani, un cabinet de consiliere pre şi post-avort, înfiinţat de Arhiepiscopia Alba Iulia, dar care, din păcate, nu se bucură de prea mare succes în rândul femeilor hotărâte să avorteze. Asistenţii sociali de aici susţin că viitoarele mămici se prezintă la centru doar obligate de medici, iar cele mai multe dintre ele sunt hotărâte să recurgă la avort, din cauza lipsei unei situaţii materiale stabile. “Femeile care ajung la noi vin foarte hotărâte de acasă şi, chiar la insistenţele soţului sau ale persoanelor care le însoţesc, nu se lasă înduplecate să renunţe la chiuretaj. Cele mai multe ne spun că nu au bani nici să supravieţuiască de la o zi la alta, trăiesc 4 sau 5 persoane într-o garsonieră şi nu au loc de muncă. Insistenţele noastre sunt inutile”, a declarat Alexandra Dan, asistent social în cadrul cabinetului de consiliere.
Mai mulţi voluntari sau persoane cu spirit caritabil s-au prezentat la centrul de consiliere, pentru a oferi o mână de ajutor viitoarelor mămici. Aceştia au promis femeilor că le vor sprijini cu bani şi haine, în caz de nevoie, dar nici aşa nu au reuşit să le convingă. “Au existat cazuri în care femei care nu reuşesc să facă copii au venit la noi să ne ofere ajutorul cu sume de bani, pampers-uri şi haine. Chiar şi voluntarii Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi din Alba sau reprezentanţi ai Filantropiei Ortodoxe ne-au oferit ajutorul. Până în prezent, nu am